Tütün Kullanımı

Tütün her altı saniyede bir, yılda ise 5 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olur. 

Bu, her on yetişkin ölümünden birinin sebebinin tütün olduğu anlamına gelmektedir.. Tütün kullanımı, özellikle sigara, dünyadaki tüm kanser vakalarının tek en büyük nedenidir. Akciğer, ağız, boğaz, burun ve sinüsler, karaciğer, pankreas, mide, rahim, meme, barsak, böbrek ve mesane kanserleri dahil olmak üzere tüm kanser ölümlerinin, dörtte birinden daha fazlasından sorumludur. Aynı zamanda kardiyovasküler ve diğer akciğer hastalıklarının gelişmesinde de rol oynar. 
 
Sadece sigara içenlerin risk altında olduğunu söylemek mümkün değildir. Kapalı alanlarda içilen tütün dumanı, içmeyen kişiler tarafından da solunmaktadır. 2004 yılında,  pasif içicilik sebebiyle %28’i çocuk olmak üzere 600,000 kişi erken ölmüştür  
 
Birçok çalışma göstermektedir ki, tütün kullanımının durdurulması ve dumansız hava sahası yaratılması kanser ve diğer kısa/uzun vadeli sağlık sorunlarının ciddi düzeyde azalmasını sağlamaktadır. 
 
Dünya Kanser Kontrol Örgütü (UICC), kanser ölümleri ile ilişkili risk faktörlerinin azaltılmasının en ateşli savunucusu olarak, tütün sanayi karşısında, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Tütün Kontrolü Sözleşmesi (FCTC) uyarınca, tütün kullanımı ve pasif içiciliğe karşı ciddi tedbiler alınmasını desteklemektedir..
Sadece nefes alın: Sigara içme, tütün çiğneme ve koklama alışkanlıklarını bırakarak kanseri önleyebilirsiniz. Kanser riskini daha da azaltmak için pasif içiciliğe maruz kalmaktan kaçının.